Ai votat. Așa, și..!?

S-au încheiat alegerile locale, iar rezultatele obținute dau fiori oamenilor cu viziune mai îndepărtată decât gardul proaspăt construit în jurul blocului. Analizele grosso-modo sau detaliate țin acum capul de afiș al emisiunilor tv pentru că, nu-i așa?,  trebuie să tragem învățăminte din această experiență și, bineînțeles să ne pregătim de alegerile alea mari din toamna devenită iarnă. Ar părea logic ca în urma acestor analize factorii politici să-și adapteze politica de campanie și spre a-și atinge unicul scop, indiferent de retorica de gargară, acela de a ajunge la putere, acela de a avea acces la banii publici.

Prefațând aceste rezultate, tipul (sau tipa…) care a scris asta a pus punctul pe I, virgula sub Ț și pălării la toate Ă-urile și Â-urile. Spun prefațare pentru că articolul e scris în 2009, acum aproape 7 ani și de atunci au mai avut loc alegeri. Și atunci cred că s-au făcut analize, dar concluziile par că n-au mai fost trase.  Dar ca s-o nu mai lungesc, m-am gândit să explic semi-tehnic de ce frustrarea rezultatului alegerilor locale 2016 va mai continua indiferent de politica, strategia și mobilizarea celor care doresc altceva decât un stat social.

Prin bunăvoința noului sistem dezvoltat de STS, fiecare am avut acces la situația prezenței la vot, iar graficul alăturat ne arată pe categorii de vârstă, numărul de persoane care a participat la vot. (ca o paranteză, n-am înțeles de ce nu s-a folosit același sistem pentru centralizarea proceselor-verbale întocmite la nivelul fiecărei secții de votare).

Cred că sunt evidente cele două coloane din categoria Bărbați 45-64 ani și Femei 45-64 la care adăugăm pe cele din Bărbați > 65 ani și Femei > 65 ani. Se amestecă bine și obținem aproximativ peste 5 milioane de persoane peste 45 ani care au participat la vot. În procente ~ 60% din cei care au participat la vot. Dând timpul înapoi, aceste categorii de persoane aveau între 19 și 38 de ani la ”revoluție” (pentru prima categorie) și peste 38 pentru cea de-a doua, având timp berechet să ia contact cu perioada în care statul, ca entitate, se ocupa de tot și toate, iar efectele se văd în sondajul IRES pe acest subiect.

statul

Extras sondaj IRES – percepția asupra partidelor-lipsa totală de ideologie

Controversa zilei este dată de situația candidaților aflați în diverse stadii ale procesului judiciar, ba suspecți, arestați preventiv sau chiar condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție (unii chiar de două ori), candidați care au câștigat, culmea, cu brio, primăriile în care au candidat. Iar acești candidați nu sunt toți din partidul considerat a fi cel mai corupt, PSD. Răspunsul îl găsim tot în sondaje. Deși 77% dintre repondenți au o părere bună și foarte bună despre faptul că unii oameni politici sunt acuzați, arestați preventiv sau condamnați pentru fapte de corupție, percepția în mare parte e că nu se înfăptuiește actul de justiție, că nu se face dreptate. Asta cred că s-ar traduce în următorul fel: e bine că-i ia pe corupți, dar să nu-i ia pe-ai noștri. Când zic ai noștri nu mă refer la politicieni ci la alegătorii care aplică principiul a furat, dar a și făcut ceva pentru noi, ne-a dat și nouă, etc, etc, etc.

Extras sondaj IRES încrederea în justiție - http://www.ires.com.ro/articol/295/barometrul-increderii--n-institutii---partea-%C3%AEntai-:-justi%C5%A3ia

Extras sondaj IRES încrederea în justiție

Extras sondaj IRES - încredere în justiție

Extras sondaj IRES – încredere în justiție


Mai trebuie adăugat că nu trebuie să fim influențați de auto-caracterizările repondenților acestor sondaje, mai ales dacă sunt în vârstă și se consideră de dreapta (LOL).

PCR

Extras sondaj IRES – percepția asupra partidelor

Ceea ce trebuie să reținem este conștiinciozitatea (ce cuvânt!) și consecvența acestei categorii de vârstă în a merge la vot și a vota pe cei care îi asigură că-și vor trăi bătrânețile în conservatorismul educat și implantat, timp de 50 de ani, în fiecare neuron.

alegatoriPărerea mea e că nicio strategie de campanie electorală nu va schimba această mentalitate, dar e de datoria celorlalți să echilibreze balanța, educându-i pe cei care acum 26 de ani erau cel mult fluturași în burtă. Există un dezechilibru, iar motivarea că aceste alegeri au fost într-un singur tur și de aceea ceva, nu ține. Consiliile județene, cele locale și ale Mun. București, s-ar fi ales într-un singur tur oricum, și-acolo se vede reprezentativitatea. Asta e, s-o recunoaștem, ”revoluția” n-a început cu „jos comunismul”. De aceea cred că timpul va regla ”piața”, dispariția partidelor România Mare  și Național Țărănesc de pe prima scenă politică, fiind un exemple a ceea ce se întâmplă când nu mai ai combustibil.

Așa că, deși la alegerile din toamnă Parlamentul se va alege tot într-un singur tur, teama că România se va fi colorat iar în roșu cu față umană, pentru patru ani, nu trebuie să sperie pe nimeni: avem scut la Deveselu.

Reclame

2 gânduri despre „Ai votat. Așa, și..!?

  1. Pingback: Această generație | Goise Muran

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s