Şase…sistemul!

Pentru c-am lămurit ce e societatea civilă, hai să vedem ce e cu „sistemul” ăsta pe care-l condamnă toată lumea, unii chiar din interior. Deşi pare o entititate extraterestră cu înfățişare octopică, „sistemul” e foarte pământesc şi cu mult mai aproape de noi de cât am vrea să credem.
Când am pornit acest blog, am avut în minte experiența trăită cu o zi în urmă.
În relația cu „sistemul” elevii sunt reprezentați de părinți care ar trebui să le reprezinte interesele în primul rând ca ființe umane şi-apoi ca elevi. Părinții fac parte din comitete de părinți impuse. Spun impuse pentru că inițiativa de organizare nu vine de la părinți, ci de la diriginte, care aduce argumentul suprem: Aşa trebuie! Numai denumirea de „comitet” e suficientă să mă trimită cu gândul la perioada anilor ’50. Am refuzat să particip la mascarada asta susținând că aceste comitete nu mă reprezintă în relația cu şcoala, ca instituţie şi dacă eu decid ceva în legătură cu copiii mei, poate comitetul să voteze 100% altceva că nu mă interesează. De aceea, de exemplu, fiul meu nu poartă uniformă, pentru că nu-i place şi are dreptul să nu-i placă, iar eu am fost de acord cu el, deşi „comitetul” a votat pentru uniformă.
Ok, şi ce-i cu asta? Unde vreau s-ajung?
Diriginta, ca diriginta, s-a uitat urât la mine şi-a înghițit în sec vrând să zică ceva, dar n-a mai apucat. De undeva din drepta spate, o voce isterică m-a luat la trei-păzeşte criticându-mă pentru decizia mea, că ce-am eu împotriva uniformelor? Şi fără a mă lăsa să mai răspund, vocea l-a asigurat pe diriginte că „ei” sunt de acord şi-i acordă tot sprijinul.
Ei da….ăsta e „sistemul”. La scară mai mare, ăsta e sistemul care l-a creat pe Hitler şi ăsta e sistemul care l-a ţinut pe Ceauşescu 25 de ani la putere. „Sistemul” se sprijină pe oameni care îi hrănesc voluntar braţele individual, criticând, de fapt, doar ce se întâmplă cu celelalte braţe.
Aşa că, … dragi elevi, … dragi studenți, … tineri frumoşi şi liberi, … atunci când vreţi să vă luptați cu „sistemul”, începeți cu părinții voştri. Convingeți-i întâi pe ei să vă sprijine în această luptă, convingeți-i întâi pe ei că ceva e putred în sistemul pe care l-au construit şi poate, când veți pleca la „luptă”, dacă nu vor fi şi ei în frunte, măcar spatele să vi-l asigure.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s