Da’…ce-am făcut, mânca-ţi-aş?

Citeam un articol având un titlu provocator de periculos. Am mai auzit o expresie asemenătoare, când cineva spunea că „a fost nevoie să moară oameni” ca să se întâmple ceva.

Cum adică la ce e bună moartea absurdă a polițistului Gigină? Cum adică moartea unui om poate fi şi bună şi absurdă. Autorul, respectabil de altfel, tratează pasional urmările indirecte ale accidentului, din prisma persoanei satisfăcute de anchete şi mai ales de demisiile unor persoane (nu toate) posibil implicate în acest caz. Iar pasiunea orbeşte raţiunea. Avântul populist al „luptei anticorupție” este acceptat atât timp cât ne satisface setea de „dă-l dracu’ de marțafoi că şi-aşa era urât”, fără să ținem cont de principii şi rațiune. Autorul nu e singurul care, în timp ce strânge de gât acuzatul, clamează dreptul acestuia la prezumția de nevinovăție.

Articolul are o hibă: ne lasă să credem că uite ce se întâmplă când autorităţile comit abuzuri şi ce bine că se întâmplă că altfel n-am fi ştiut că se comit abuzuri. Să mori tu că n-ai ştiut? Abuzuri se comit mereu şi societatea ştie. Singura diferenţă e pasivitatea cu care se trec cu vederea, nu de autorităţi, ci de către societate, părtaşă din punctul meu de vedere la urmările acestor abuzuri. Societatea noastră nu se poate mobiliza suficient să provoace presiunea necesară ca lucrurile să se mişte şi fără să moară oameni. Trecem pasivi pe lângă altfel de fapte şi situații care încă n-au ucis pe nimeni, deşi sunt încărcate de potenţial. Iar atunci când e oprită evoluţia unei astfel de fapte, sortită sau nu să se îndrepte spre dezastru, ne opunem măsurilor luate cu expresia celui care vede doar în crimă greşeala supremă: “Da’ ce-am făcut, mânca-ţi-aş? Am omorât pe cineva?”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s