Legea, tabla și instinctul de conservare

Se-ntâmplă ca, din diferite motive, unii oameni să simtă nevoia de a băga cuie-n priză. Plăcerea lor, ce să le faci! Cică n-ar fi sănătos, conține E-uri. Daaa….! E dureros și E letal. Două E-uri toxice pentru integritatea corporală a ființelor vii. Unii nu știu ce-i așteaptă și nici nu-și doresc asta, alții știu și își asumă.
Alții aleg să se sinucidă. Aici sunt mai mulți cei care știu ce-i așteaptă și chiar își doresc asta. Nu există legi care să-ți interzică să-ți faci rău singur (scoatem din discuție situația când sunt afectate alte persoane).

Citeam deunăzi o dispută forumistă având ca subiect obligativitatea pietonului de a se asigura la traversarea pe trecerea de pietoni.

Unii zic că legea te obligă, alții că nu, ci numai dacă traversezi pe la colțuri, etc. Care-i diferența? Niciuna. Cei care susțin că nu e obligatoriu să te asiguri la traversarea pe trecerea de pietoni, au oasele la fel de fragile ca ale pietonilor care traversează prin alte locuri. Din punctul de vedere al textului cu care am început nu e nicio diferență. În ambele cazuri, pietonul care nu se asigură la traversare, indiferent pe unde o face, riscă tăvăleală indiferent ce spune legea. Și asta ține de instinctul de conservare.

Pe de altă partă, cum spuneam, legea nu interzice sinuciderea. Într-adevăr, textul legii (Art. 72 alin. (3), Codul rutier) e ușor ambiguu din cauza încercării de a spune multe într-o singură frază, separând propoziții subordonate prin virgulă. Dar n-o să fac analiza sintaxei acestei ambiguități. Poate mie mi se pare că legea nu mă obligă să mă asigur, ok, dar contrar a ceea ce se crede, pietonul nu e suveran pe trecerea de pietoni. Există alți participanți la trafic care au întâietate chiar dacă pietonul se dă cu fundul de pământ că e dreptul lui.

Și dacă legea zice că nu trebuie să mă asigur și mă întâlnesc cu SMURD-ul pe trecere, am pus-o. O fi legea suverană, dar tabla e mai tare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s